Снимка PexelsКипър отвори вътрешните си гранични пунктове. По информация на длъжностни

...
Снимка PexelsКипър отвори вътрешните си гранични пунктове. По информация на длъжностни
Коментари Харесай

Кипър направи ключова стъпка към връщане на нормалния ритъм на живот

Снимка Pexels

Кипър отвори вътрешните си гранични пунктове. 

По информация на длъжностни лица, отварянето е станало допустимо, с помощта на забележителния спад на новозаразените от двете страни на острова.

Днес бяха отворени девет контролно-пропускателни пункта по следената от Организация на обединените нации буферна зона, което разреши на жителите на страната да пресекат разграничителната линия.

Малка колона от хора стартира да пресича пешком контролно-пропускателния пункт по улица " Ледра ", оживена пешеходна зона, която разделя средновековния център на столицата Никозия. Повечето от пунктовете са отворени за транспортни средства, само че всеки, който минава на север или на юг, би трябвало да покаже негативен тест за COVID-19, изработен през предходните седем дни.

Преминаването през контролните пунктове за пешеходци и коли беше прекратено за повече от година, заради опасения, че това може да подхрани разпространяването на COVID-19 от двете страни. От юни предходната година се позволяваше прекосяването единствено за кипърски турци, работещи на юг, пациенти, нуждаещи се от здравно лекуване и дипломати.

Министерството на вътрешните работи на Кипър съобщи, че жители от страни членки на Европейския съюз и Англия, както и задгранични жители, които имат кипърска или европейска виза, също могат да минават.

Затварянето провокира доста несъгласия и се чуха обвинявания, че решението за затваряне е политически стимулирано. Кипърското държавно управление, обаче, настоя, че това е строго медицински проблем и няма нищо общо с политиката.

Буферната зона се простира на цялата 180-километрова дължина на островната страна.

Кипърският президент Никос Анастасиадис и президентът на кипърските турци Ерсин Татар приветстваха съглашението за отваряне на пропускателните пунктове, за което оказа помощ медиаторът на Организация на обединените нации.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР